Close

december 13, 2016

ArchiComm, Provinciehuis Antwerpen

08/12/2016  door jens Demets | Beeld RG Tegel & XDGA architecten

ANTWERPEN – RG Tegel

Mozaïek, voor de gevel van een inspirerend gebouw

 

Het nieuwe Antwerpse provinciehuis wordt een markant gebouw. Het ontwerp is een realisatie van architect Xaveer De Geyter. Kenmerkend is de zwenking in het torengebouw. Ook de vorm is functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon, maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Ook de driehoekige ramen geven het gebouw een aparte toets.

Eyecatcher
Het resultaat mag gezien worden. De buitengevel in witte kristalglas pastilles wordt ongetwijfeld de eyecatcher van het provinciehuis. “De glaspastilles hebben een diameter van 23 millimeter en een dikte van 8 millimeter”, vertelt Caroline Vergauwen, CEO van RG Tegel. “Ze zijn gekleefd op een dun vlies en voorzien van een witte coating. Deze extra laag zorgt dat de mozaïeken het provinciehuis telkens opnieuw in de kijker zetten. Dat heeft het vooral te danken aan het mooie samenspel tussen de zon, schaduw en de unieke vorm van het gebouw.” Tijdens de ontwikkeling en productie van de mozaïeken hield RG Tegel het unieke concept van het provinciehuis goed in het achterhoofd.

 

Enige aanbieder
Het bedrijf luisterde aandachtig naar de wensen van architect Xaveer De Geyter. Die wilde van het ontwerp een uniek geheel maken. “De meeste gevels worden aangekleed in onder andere
natuursteen, beton en plaatmateriaal. Een gebouw volledig in kristalglas is eerder zeldzaam in België. Daarom gingen we meteen aan de slag, want deze specifieke pastille was geen bestaand product. Voor zover we weten, zijn we voor dit project de enige partij met een product dat honderd procent voldoet aan de wensen van de architect. En daar zijn we best trots op.”

RG Tegel is een groothandel gespecialiseerd in keramische tegels. In de beginjaren had het bedrijf een eigen fabriek in cementtegels, maar tegenwoordig importeert het vooral uit Italië, Spanje, Duitsland en Portugal. RG Tegel is actief op twee platformen: enerzijds is ze vertegenwoordigd in 140 toonzalen over gans Vlaanderen en anderzijds vormt het bedrijf een belangrijke speler op de residentiële en niet-residentiële projectmarkt. Dankzij drie showrooms in de hoofd- zetel te Massenhoven realiseert het bedrijf elk project op maat in samenwerking met haar professionele partners.